top of page

ABOUT - OUR STORY

Η αποστολή της οικογένειας AHEPA είναι να προάγει τον Ελληνισμό, την Εκπαίδευση, τη Φιλανθρωπία, την Πολιτική Ευθύνη και την Υπεροχή της Οικογένειας και του Ατόμου. Η AHEPA αισθάνεται το χρέος να βοηθήσει στη συνειδητοποίηση των αρχών του Ελληνισμού στην κοινωνία και να δημιουργήσει μία συναίσθηση του Ελληνισμού και σε ανθρώπους που βρίσκονται εκτός της Ελληνικής Κοινότητας. Θα πρέπει όλοι, και οι επερχόμενες γενιές, να έχουν την εμπειρία του Ελληνισμού και των ιδανικών του. Αυτές οι αρχές περιλαμβάνουν μια δέσμευση για την ανθρωπιά, την ελευθερία, και τη δημοκρατία. Η AHEPA είναι, και πάντα θα είναι, βαθιά δεσμευμένη στη διατήρηση και τη προώθηση αυτών των ιδανικών.


Σήμερα όμως, ο κόσμος βρίσκεται στις απαρχές μιας νέας βιομηχανικής επανάστασης, καθώς εξελίσσονται τεχνολογικές τάσεις που έχουν τη δυναμική να αλλάξουν θεμελιωδώς τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, βάζοντας σε κίνδυνο ακριβώς αυτές τις αρχές και τα ιδανικά που προασπίζεται η AHEPA. Η εξέλιξη της τεχνολογίας, όλο και περισσότερο συνδέει τον ψηφιακό κόσμο με το φυσικό κόσμο, αποδίδοντας καινοτομίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση βασίζεται στη Νανοτεχνολογία, στη Βιοτεχνολογία και, πρωτίστως, στη νέα γενιά Τεχνολογιών της Πληροφορίας: Κυβερνο-Φυσικά Συστήματα, Διαδίκτυο των πραγμάτων, Υπολογιστικό νέφος, Μεγάλα δεδομένα, ανάλυση δεδομένων, Ρομποτική - Μάθηση μηχανών, Εκτυπωτική 3D, κ.α.


Οι νέες αυτές τεχνολογίες δημιουργούν πλούτο, εισοδήματα, νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης με υψηλές απολαβές. Ταυτόχρονα, όμως, απειλούν να οδηγήσουν εκτός αγοράς εργασίας εκατομμύρια εργαζομένους χαμηλών προσόντων και εξειδίκευσης.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι το 2030, η επέλαση των ρομπότ στην αγορά εργασίας υπολογίζεται ότι θα εξαλείψει 800 εκατ. θέσεις, που αντιστοιχούν στο 20% του σημερινού παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, ενώ 300 εκατομμύρια θα πασχίζουν μάταια να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Στην ίδια κατεύθυνση, μελέτη του McKinsey Global Institute σε 46 χώρες συμπεραίνει ότι η μισή εργασιακή δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, δύναται να αυτοματοποιηθεί.  Ήδη, η επέλαση των ρομπότ εξαλείφει τις περισσότερες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία: το 75% των εργαζομένων στη χαλυβουργία, για παράδειγμα, έχουν ήδη υποκατασταθεί από μηχανές.


Πώς λοιπόν προετοιμάζεται μια μικρή, ανοικτή οικονομία, πρόσφατα χρεοκοπημένη και με απώλεια του 25% του εθνικού εισοδήματος σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση; Μπορεί η Ελλάδα να ανεβεί στο τρένο υψηλής ταχύτητας, ή απλώς θα περιμένει τη μοιραία πρόσκρουση;


Σε έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ σε 100 χώρες με θέμα την «Ετοιμότητα για το μέλλον της παραγωγής», η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 95η θέση, με κριτήριο τη δυνατότητα  προσέλκυσης ταλέντων και στην τελευταία (!), εκατοστή θέση, με βάση το κριτήριο, του αν η χώρα διαθέτει μακροπρόθεσμο όραμα.


Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται λοιπόν μπροστά σε δύο επιλογές, από τις οποίες θα κριθεί η μελλοντική ευημερία της:


- να σταθεί με δημιουργικότητα και ανοικτό πνεύμα μπροστά στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, να ακολουθήσει τα ρεύματα του ψηφιακού μετασχηματισμού και να αξιοποιήσει ευκαιρίες, ή


- να παραμείνει προσκολλημένη σε μοντέλα του παρελθόντος και να αντιμετωπίσει το μέλλον με διάθεση άμυνας και προάσπισης «κεκτημένων» άλλων εποχών.


Οι βαθιές τεχνολογικές και οικονομικές αλλαγές, φέρνουν πάντοτε κοινωνικές επαναστάσεις.  Αυτές, φυσικά, εκφράζονται σε κάθε εποχή με διαφορετικό τρόπο, ενώ η εξέλιξή τους εξαρτάται από τις εκάστοτε ηγεσίες, αλλά και τη δύναμη των ιδεών της εποχής. Η 4η βιομηχανική επανάσταση που βιώνουμε σήμερα, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, τη μεταφορά πλούτου από την Ευρώπη προς την Ασία και τη νέα περίοδο μετακίνησης πληθυσμών, δημιουργεί νέες ιδεολογικές προκλήσεις που απαιτούν νέες κοινωνικές προτάσεις, βαθιές μεταρρυθμίσεις και γρήγορες προσαρμογές.


Η AHEPA συναισθανόμενη την ευθύνη που έχει απέναντι στον Ελληνισμό του μέλλοντος, αποφάσισε να μη σταθεί με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στη νέα αυτή κοινωνική πρόκληση, αλλά να προστρέξει στις ανησυχίες αυτές των Ελλήνων πολιτών και να προασπίσει για ακόμα μια φορά τα ιδανικά της ανθρωπιάς, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, κινητοποιώντας το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό της και την ισχυρή φωνή της.


Η Περιφέρεια ΑΗΕΡΑ 25 ΕΛΛΑΣ, αποφάσισε λοιπόν να δημιουργήσει μια ειδική επιτροπή-Φόρουμ, το οποίο θα ονομάζεται AHEPA “Mεllon 4.0 Forum – Ετοιμάσου για το Αύριο!”, βασική αποστολή του οποίου θα είναι να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην επιτυχημένη μετάβαση και προσαρμογή της Ελληνικής κοινωνίας στην εποχή της ψηφιακής και της τεχνολογικής επανάστασης που βρίσκεται μπροστά μας.


Το AHEPA “Mellon 4.0 Forum – Ετοιμάσου για το Αύριο!” θα εκπαιδεύει την κοινωνία σε αυτά τα θέματα μέσω σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων, βιωματικών εργαστηρίων, διασκέψεων, αρθρογραφίας, συνεντεύξεων και ειδικών αφιερωμάτων που αυτό θα διοργανώνει.


Η πρόοδος δεν σταματά ποτέ. Η Ελλάδα βασιζόμενη στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, μπορεί και πρέπει να μπει στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής εποχής.


Η ιστορία της AHEPA μας δείχνει ότι πάντα ήταν δίπλα στις ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας! Σήμερα, υπάρχει μια νέα πρόκληση προ των Πυλών! Θα είμαστε εκεί για ακόμα μια φορά! Τώρα που όλα τα πρωτοποριακά εκπαιδευτικά ακαδημαϊκά Ιδρύματα πασχίζουν να εμφυτεύσουν τις αρχές και τα ιδεώδη του Ελληνισμού σε όλο το φάσμα του σύγχρονου κοινωνικού-εκπαιδευτικού-οικονομικού-πολιτικού γίγνεσθαι, η AHEPA η οποία μάχεται για τη διάδοση αυτών των αρχών, δεν μπορεί να παραμένει αμέτοχη!


Σας θέλουμε δίπλα μας!

Κωνσταντίνος Βαρσάμης

Πρόεδρος AHEPA MεLLON 4.0 - Κυβερνήτης AHEPA Hellas District 25

About: About Us
bottom of page